میزان حرکت قیمت در بازار های مالی
قیمت در بازار به صورت اکستنشن و کارکشن حرکت میکنه اما چه مقدار و به چه صورت و تا کی انتظار داریم که این اکستنشن و کارکشن اون حرکت قیمت را ادامه بده!
آیا الان این مقداری که داشته انتهای اون لِگ قیمتی است یا هنوز باقی مانده که بخواد این اکستنشن یا کارکشن پر بشه یا اینکه پر کرده و حتی بیشتر از میزان میانگینش حرکت کرده!
موومِنت (movement)
اینجا میشه که ما کارمان میرسه به موومِنت (movement) به معنی میزان حرکت قیمت، یعنی گام هایی که ما در بازار میبینیم و انتظاراتی نسبت به آنها در بازار داریم در واقع موومِنت به ما کمک میکنه تا بتوانیم سرنخ های تمیز تر و معتبری را بگیریم. من الان تعریف خود موومِنت را با رسم شکل به طور کامل توضیح میدم.
(به تصاویر زیر دقت کنید)
1 |
2 |
ببینید موومنت یعنی مقدار حرکتی که قیمت در لگ هم خانواده خودش طی کرده یعنی چی! ما اینجا یک اکستنشن و یک کارکشن داریم (تصویر شماره 2) این اکستنشن ما از اینجا تا اینجا یک موومنتی را داشته (فلش سفید رنگ در تصویر شماره 3) حالا برای لگ بعدی ما همان مقدار موومِنتی را که در لِگ قبلی طی کرده بود را انتظار داریم که در بازار دوباره حرکت بکنه (فلش زرد رنگ در تصویر شماره 4).
3 |
4 |
برای کارکشن آن هم دقیقا همینطور عمل میکنیم یعنی در کارکشن قبلی قیمت به این میزان یک موومنت داشته (فلش سفید رنگ در تصویر شماره 5) پس اگر دوباره قیمت بخواد یک کارکشن داشته باشه ما به همین اندازه قبلی از آن انتظار داریم (فلش زرد رنگ در تصویر شماره 5).
5 |
ما موومنت ها را همیشه در بازار نسبت به آخرین موومنت خودش در نظر میگیریم یعنی چی؟ همانطور که توی تصاویر بالا دیدید برای ما فرقی نمیکند که حرکت و روند بازار نزولی باشه یا صعودی ، برای تعیین میزان حرکت قیمت ما موومنت های کارکشن ها را باهم و موومنت های اکستنشن ها را هم باهم مقایسه میکنیم. اما کاربرد های آن چیه؟
کاربردهای موومِنت در بازارهای مالی
اول از همه اینکه خیلی وقت ها معامله گرها با دیدن یک یا دو کندل در بازار که برخلاف جهت معامله آنها تشکیل میشه فکر میکنند که بازار دیگه میخواد ادامه نده میگن خب اینجا بازار ایستاده و دیگه نمیخواد در جهت معامله و سود آنها حرکت کنه و حرکت معکوس میخواد شروع بشه و میان معامله خودشان را میبندن و کلا نقد می کنند ولی بعد از آن میبینند که ای بابا دوباره قیمت به حرکت خودش در جهت معامله ای که داشتن و بستنش ادامه داره میده و اینها در حالی که میتوانستند به سود کردنشون همچنان ادامه بدهند ولی دارند آن را از دست میدن.
(به تصاویر زیر دقت کنید تا بهتر این موضوع را درک کنید)
6 |
7 |
همانطور که در تصویر شماره 6 میبینید ما یک اکستنشن و یک کارکشن داریم در جهت نزول و همانطوری که در تصویر میبینید هیچ سویینگ موثری و یا سطح تنشی که مهم باشه قبل این حرکت نزولی وجود ندارد پس ما انتظار داریم در حرکت بعدی، قیمت به اندازه ی لِگ قبلی در جهت نزول پیش بره (فلش سفید رنگ در تصویر شماره 6) ولی میبینیم که در شروع حرکت دوم در چند کندل اول ما یک کندل سبز رنگ میبینیم (کندل سبز رنگ در دایره در تصویر شماره 7) با دیدن این کندل نباید از معامله خارج بشیم چون وقتی سطح تنشی در مقابل ما وجود نداره پس انتظار داریم قیمت به اندازه ی لگ قبلی خودش حرکت کنه (فلش سفید رنگ در تصویر شماره 7) و خارج شدن از معامله کار درستی نیست.
پس ما مادامی که در بازار، قیمت موومنت خودش را کامل نکرده اجازه نداریم با دیدن یک یا دو کندل بگیم که دیگه اون حرکت پایان پیدا کرده و دیگه میخواد روند معکوس شروع بشه.
نکته : البته به جز مواقعی که ما رفتار معناداری را از بازار ببینیم یعنی مواقعی که در مجاورت یک سطح تنش یا یک سویینگ موثری که در حوالی اون سطح باشد و بیاد یک یا دو تا کندل درجا بزنه اون موقع ما به این فکر می کنیم که خب اینجا قیمت با یک سطح موثر و قوی برخورد داشته و احتمال اینکه بخواد بیشتر از این ادامه نده و این احتمالا میتواند یک عدم توانایی در ادامه باشه.
اگه درباره ی عدم توانایی حرکت قیمت برای ادامه دادن در بازار، اطلاعات کافی را نداری پیشنهاد میکنم حتماً قسمت پولبک به ریورسال در آموزش شماره 17 که درباره ی انواع اصلاح قیمت است را مطالعه کنی تا با این موضوع بهتر آشنا بشی. آموزش 17 : انواع اصلاح قیمت (قسمت دوم)
کاربرد دوم از موومِنت در بازارهای مالی
مورد استفاده ی بعدی آن این است که همانطور که میدونید توی بحث احتمالات گفته میشه که هر چی یک اتفاق بیشتر بیفته احتمال اینکه باز هم تکرار بشه کمتر هست و برعکس هر چی اتفاق کمتر بیفته احتمال اینکه مجددا بخواد اتفاق بیفته خیلی زیاد است. برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید یک مثالی که استاد عزیزم آقای احمدرضا جبل عاملی همیشه در این رابطه میزنه را به شما بگم.
فرض کنید در یک شهری هر 100 سال یکبار یک زلزله قوی میاد حالا اگه از آخرین زلزله این شهر 20 سال گذشته باشه احتمال اینکه زلزله بعدی رخ بده 80 سال دیگه هست پس خیلی جای نگرانی نیست تا اون موقع و زمان زیادی هنوز مونده ولی اگر از آخرین زلزله اون شهر 120 سال گذشته باشه قضیه فرق میکنه نه تنها اون زلزله در زمان خودش اتفاق نیفتاده بلکه 20 سال هم از زمان خودش گذشته پس این نگرانی وجود داره که هر لحظه اون اتفاق بیفته.
در بازار هم دقیقا همینه یکی از چیزهایی که در بازار به صورت احتمالی است که ما اتفاقا ازش استفاده کاربردی هم میکنیم همین موومنت است.
بعضی ها فکر میکنند وقتی میگیم که بازار احتمالی این احتمال بر میگرده به اینکه شانسی است و یا اتفاقی است یا تصادفی است که اصلا اینطور نیست ، این بازار آنچنان هم تصادفی نیست و قابل شناسایی است اگر سرنخ ها را درست دریافت کرده باشید. (برای درک بهتر به تصاویر زیر دقت کنید)
8 |
9 |
پس ما میایم یک موومنتی در بازار میبینیم اگر دیدیم در بازار موومنت ها به طور میانگین به این اندازه بودند (فلش بنفش رنگ در تصویر شماره 9) پس ما یک معامله ای را میخواهیم بگیریم که تا الان یک چنین میزان حرکتی را داشته و در حرکت بعدی قیمت چنین موومنتی را انتظار داریم (فلش سفید رنگ در تصویر شماره 9).
10 |
11 |
حالا فرض میکنیم در جایی میخواهیم وارد بشیم که قیمت مقداری حرکت کرده متوجه میشیم که میزان حرکت قیمت (خط مشکی رنگ در تصویر شماره 10) نسبت به کل موومنتی که میتونه بره خیلی کم حرکت کرده پس احتمال اینکه باز هم به حرکت خودش ادامه بده خیلی زیاد است پس این یک معامله کم ریسک است و هنوز فرصت داریم برای ورود به معامله.
اما اگر در همین موقعیت بازار حرکت بیشتری را انجام داده باشه مثلا به این اندازه (خط مشکی رنگ در تصویر شماره 11) و کل موومنت هم اون چیزی که بتونه بره در نهایت این باشه (فلش سفید رنگ در تصویر شماره 11) خب ما متوجه میشیم که این یک معامله پر ریسک است و به هیچ وجه نباید وارد این معامله بشیم و حتی اگه وارد نشده باشیم و در روز های بعد دیدیم همین معامله ای که وارد نشدیم سود خوبی به ما میداد اگر وارد میشدیم نباید افسوس بخوریم، چرا که ما کار درستی را انجام دادیم چرا که اولین قدم در بازار های مال حفظ سرمایه است. اینکه چرا من ریسک را ازش به این صورت صحبت میکنم در آموزش های بعدی معنای واقعی ریسک در بازار را براتون توضیح میدم که اصلا ریسک چیه و باید باهاش کجاها چه کارهایی رو انجام داد و چجوری باید در نظرش گرفت .
پس یکی از استفاده هاش اینه که ما هر چقدر در فرصتی که میخواهیم به بازار ورود بکنیم موومنت کمتر از اون موومنت میانگین متن بازار حرکت کرده باشه ما یک معامله با ریسک پایین و با هزینه پایین داریم و این را باحجم حتی بالاتر هم می توانیم معامله بکنیم و با اطمینان خاطر بیشتر اما اگر موومنت بیشتری را حرکت کرده بود این دیگه یک معامله پر ریسک است و احتمالا قیمت بخواد برگرده و یک کارکشنی داشته باشه پس ما در این مواقع به هیچ وجه معامله نمیکنیم.
و اما کاربرد سوم از موومِنت در بازارهای مالی
این دومین موردی بود که از موومنت استفاده میشه سومین مورد اینکه همانطور که میدونید در پرایس اکشن جبل عاملی که توسط استاد احمدرضا جبل عاملی تدریس میشه چیزی به نام حد سود وجود نداره و من در آموزش های قبلی اشاره کرده بودم که همانطور که نداشتن حد ضرر یک حماقت است داشتن حد سود هم احمقانه است.
یکی از استفاده های دیگه ای از موومنت میشه همینه، یعنی اینکه اگر ما نمادی را معامله کردیم و اون حرکت کرد به سمت محدوده سود و موومنت خودش را کامل کرد نه اینکه به عنوان یک حد سود ما اون معامله را ببندیم و از بازار خارج بشیم بلکه مقداری از معامله را (N درصدش) را نقد میکنیم چون میدانیم قیمت به اندازه کافی حرکت کرده و این دیگه به جایی رسیده که احتمالا قیمت بخواد دیگه حرکت نکنه و بخواد حرکت معکوس انجام بده و معلوم نیست که این حرکت در حد یک کارکشن است یعنی تا یک محدوده ای اصلاح میکنه و دوباره به حرکت خودش ادامه میده یا در حد یک اکستنشن است قرار روند عوض بشه.
پس ما مقداری از آن را در بالاترین مقدار نقد میکنیم و ما بقی را نگه میداریم.
(برای درک بهتر به تصاویر زیر دقت کنید)
12 |
13 |
به تصویر شماره 12 توجه کنید همانطور که میبینید قیمت یک اکستنشن و کارکشن در جهت نزول ایجاد کرده و آن فلش سفید رنگ در تصویر شماره 12 میزان موومنت آن لگ نزولی است. حالا فرض کنید ما در شروع گام دوم وارد معامله شدیم یعنی دقیقا زیر خط سفید رنگ در تصویر شماره 13 خب ما انتظار داریم قیمت به اندازه ی موومنت لگ قبلی پیش بره یعنی به اندازه ی آن فلش زرد رنگ.
مادامی که قیمت به انتهای موومنت نزدیک شد یعنی خط بنفش رنگ در تصویر شماره 14 یعنی در بیشترین میزان سود ما مقداری از معامله ی خود را نقد میکنیم و مابقی را نگه میداریم، چرا نقد میکنیم چون موومنت ما پر شده و احتمال داره قیمت برای اصلاح برگرده پس ما نمی خواهیم اون سودی که از بازار گرفتیم را دوباره به خود بازار برگردانیم پس مقداری را نقد میکنیم و بعد منتظر میمانیم تا بازار حرکات اصلاحی خودش را انجام بده و معلوم نیست که این حرکت در حد یک کارکشن است یعنی تا یک محدوده ای اصلاح میکنه و دوباره به حرکت خودش ادامه میده مثل خطوط زرد رنگ در تصویر شماره 15 اگه به این شکل بود ما با مقدار باقی مانده در معامله در جهت بازار حرکت میکنیم و سود بیشتری را بدست می آوریم اما اگر در حد یک اکستنشن بود مثل خطوط سبز رنگ در تصویر شماره 15 قبل از اینکه حرکت خود را کامل کند و متوجه شدیم این حرکت کارکشن نیست و قرار است بازار به طرف بالا برگردد ما معامله ی خود را به طور کامل میبندیم.
14 |
15 |
اینکه چطوری و بر چه اساسی باید معامله ی خودمان را نقد کنیم، در آموزش های بعدی به طور کامل برای شما توضیح میدم.
خب ما در این مطلب یاد گرفتیم که موومنت چیه و چه کاربردی دارد و چطور برای گرفتن معاملات با کیفیت بهتر ازش استفاده کنیم در مطلب بعدی با سطوح کلیدی استاتیک و داینامیک و کاربرد آنها آشنا میشیم.
منتظر آموزش های بعدی باشید...
دیدگاههای بازدیدکنندگان
مرتضی
درود استاد عزیز
150 روز پیش ارسال پاسخمن یک سوال داشتم
اگر کلا ما حجم معامله مون 0.01 لات بود یعنی کمترین میزان، چکار میکنیم؟ آیا همه شو خارج میشیم در انتهای موومنت؟
مدیر سایت
سلام و عرض ادب
150 روز پیش ارسال پاسخاین بر میگرده به شیوه مدیریت شما که شخصیت معامله گری شما به چه صورت هست ولی به نظر من اگه با کمترین حجم وارد معامله میشید و در یک معامله یک حرکت قیمت یعنی مثلا یک گام از یک روند صعودی رو کامل با بازار همراه بودید و برای اینکه اون سود رو از دست ندید، معامله را کامل نقدش میکنید و بعد اگه برای حرکت بعدی روند، موقعیت مناسب بود باز مجدد وارد معامله میشید.
ولی یک توصیه میکنم که از این به بعد اگه از نظر مالی و روانی دچار استرس یا هیجان نمیشید به جای 0.01 لات از 0.02 لات استفاده کنید. خیلی از نظر مالی به شما فشاری نمیاد ولی از طرفی در مدیریت معامله خیلی پیشرفت میکنید چرا که هر جا احساس کردید بازار ممکنه الان اصلاح کنه، نصف معامله رو نقد میکنید و خیالتون راحته که بخشی از سود را ذخیره کردید و حالا با 0.01 لات باقی مانده معامله رو مدیریت میکنید.
مرتضی
خیلی ممنونم از پاسخ و راهنمایی ارزشمند تون
149 روز پیش ارسال پاسخ